In Frankrijk hebben we een andere fantastische maker van Wallebroek producten gevonden, JM Merigous in het Franse departement Haute- Vienne. Het familiebedrijf JM Merigous maakt prachtige deurkrukken en andere voorwerpen van Limoges porselein voor Wallebroek.
Limoges porselein wordt zo genoemd omdat de grondstoffen voor het porselein uit de buurt van Limoges komen. Limoges porselein heeft veel van de kwaliteiten van het chinese porselein dat eeuwen geleden door Marco Polo uit China werd meegenomen en dat hij vergeleek met het paarlemoer (of porcella) van schelpen. Dankzij Marco Polo werd met porselein al snel een bepaalde kwaliteit aan keramiek gegeven. Maar hoe maak je dit kwaliteitsproduct? Daarvoor heb je kaolien nodig. Dit wordt ook wel Chinese klei genoemd. En laat dit nou in Limoges gevonden worden. Het zuivere water in de regio en de grote bossen om de ovens te laten branden waren genoeg om de productie op gang te brengen.
JM Merigous werd in 1954 opgericht door Jacques Merigous. De jonge Jacques besluit om zich te specialiseren in decoratieve producten van porselein. De oude simpele ovale knoppen in een witte keramieke uitvoering kregen een eigentijds jasje met het destijds populaire bloemenontwerp of de kleuren die toen zeer gewild waren.
In 1983 namen de kinderen van Jacques, Evelyne en Laurent, het bedrijf over dat tot op de dag van vandaag marktleider is in Frankrijk voor dit type product gemaakt van Limoges porselein.
JM Merigous gebruikt nog steeds oude vormen voor het maken van de verschillende modellen. Ze hebben dan ook een gigantische opslagruimte voor de duizenden oude en nieuwe vormen. Voordat er een vorm gemaakt kan worden moet er echter eerst een tekening ontworpen worden, waarna er een soort moeder-vorm gemaakt wordt. Aan de hand van deze moeder-vorm wordt dan de echte vorm gemaakt waar de porseleinenproducten mee geproduceerd worden.
Soms wordt een object ook gegoten. Dat is dan alleen voor objecten of gebruiksvoorwerpen die hol moeten blijven. En natuurlijk moet alles ook de oven in. Daarvoor heeft JM Merigous grote ovens. Sommige modellen moeten ook worden ingekleurd, andere worden direct geglazuurd. Ook bij het glazuren is er een kwaliteitsverschil tussen porselein en gewoon aardewerk.
JM Merigous heeft het delicate Limoges porselein altijd gecombineerd met innovatieve methodes en technieken waardoor Merigous producten authentiek en uniek zijn. Voor het maken van een Merigous ontwerp van echt Limoges porselein zijn van begin tot eind zo’n 12 tot 14 werknemers nodig, allen ambachtslieden.
JM Merigous maakt zulke prachtige porseleinen objecten, dat sommige zelfs in de permanente collectie van het Nationale museum voor moderne kunst te bezichtigen zijn